Andrea Pirovano

Ilustrator, grafični oblikovalec, glasbenik
London, VB
http://www.andreapiro.co.uk/ andrea@andreapiro.co.uk

Delovni obisk: 20. marec–10. junij 2009

Andrea Pirovano živi in dela v Londonu. Dejaven je na zelo različnih ustvarjalnih področjih: je risar in karikaturist, organizira glasbene dogodke, vodi ustvarjalne delavnice za otroke, od leta 2005 pa se ukvarja tudi s performansom in igra v skupini Pissinboy (www.catapulterecords.com).

Andreo zanimajo prostori neodvisne kulturne produkcije ter posamezniki in skupine s klubske glasbene scene. Osebnosti, ki ga pritegnejo med organizacijo dogodkov, jemlje za snov pri snovanju risb, posterjev, stenskih poslikav in karikatur. Tako ga je na rezidenco v Atelje Azil pritegnila prav želja od blizu spoznati AKC Metelkova mesto; njegov utrip in obiskovalce, način, kako funkcionira, tam aktivne umetnike, aktiviste, organizatorje kulturnih dogodkov in rokodelce, predvsem pa način, kako se prostor transformira v času.

Prvo polovico rezidence je Andrea posvetil predvsem spoznavanju utripa AKC Metelkova mesto in Ljubljane. Opazoval je dnevno in nočno dogajanje, pomagal pri organizaciji dogodkov (predvsem v Menzi pri koritu), se pogovarjal z obiskovalci in dejavnimi uporabniki prostorov ter natančno spremljal kulturni program. Na več obiskih se je seznanil tudi z Art Središčem na Goričkem.

Drugo polovico rezidence je Andrea – prek procesa 'brainstormingov', skiciranj, testnih poskusov itd. – posvetil načrtovanju in izvedbi notranje stenske poslikave v Menzi pri koritu, ki jo je poimenoval “Lokalne karikature”, ter zunanje stenske poslikave motiva podgane na sprednji steni stavbe Metelkova 6. Pri izvedbi obeh projektov mu je bila v pomoč in spodbudo ilustratorka in oblikovalka Anna Ehrlemark.

Svoje bivanje in delo na Metelkovi sredi neprekinjenega dnevnega in nočnega dogajanja, ki ga je iz Ateljeja Azil spremljal tako rekoč 24 ur na dan, je opisal kot zelo intenzivno, pa tudi naporno izkušnjo.

Intervju ki je bil opravljen v sklopu intenzivnega projekta v tujini, študentov iz Goucher Collegea iz Baltimora, Maryland.

Cv v ang (PDF).







Web: Anna Ehrlemark, Urška Merc, Uroš Gustinčič, Nataša Serec.
Animacija: Mileta Postić
program arhiv AKC Metelkove mesta dejavnosti novosti stik ACC Metelkova mesto archive activities news contact