Miia Puustinen in Valo Vairio

Miia Puustinen, 1990, Helsinki
"Sem študentka modnega dizajna in slikarstva na univerzi Aalto v Helsinkih. Moj študij se posveča predvsem dizajnu, vedno pa me je bolj zanimalo slikarstvo in ilustracija. Navdihujejo me tradicionalne tekstilne tehnike kot so npr. poslikava s sitotiskom in vezenje. Moj projekt v Azilu je bilo zbiranje vizualnih spominov v aprilu in maju. V osnovi sem ilustrirala vsakodnevne izkušnje. Uporabljala sem različne tehnike – črnilo, risbo in fotografijo. Spreševala sem se, kaj je tisti trenutek, ko predmet, dogodek ali kraj postane spomin. Drugi del mojega projekta je bil izdelati tapiserijo iz teh “zbranih spominov”. Vezenje I bo dokončano na Finskem".


Valo Vairio, 1989, Helsinki
"Sem videast, fotograf in slikar. V Azilu sem se osredotočil na slikanje. Pogosto ustvarjam po naslednjem postopku: v okolici in na zapuščenih krajih naberem različne predmete. Najdeni predmeti mi nato služijo kot navdih in so izhodišče novonastajajoče slike ali kolaža.
“Found objects” vedno presenetijo, če so le zanimivi v vsaj enem pogledu – po materialu, barvi, strukturi, obliki, svoji zgodovini ali občutku, ki ga sugerirajo. Sami po sebi so vedno le odpadli material, skozi svoje delo pa jih skušam vdahniti nov pomen, novo življenje in nadaljevanje zgodbe.
V Azilu sem slikal na platno, izdelal senčilo za svetilko in poslikal tri senčila poslikal. Ta so že našla svoj dom. Nekaj mojih del je še vedno moč najti tudi na Metelkovi".







Web: Anna Ehrlemark, Urška Merc, Uroš Gustinčič, Nataša Serec.
Animacija: Mileta Postić
program arhiv AKC Metelkove mesta dejavnosti novosti stik ACC Metelkova mesto archive activities news contact