Seijiro Murayama

Tolkalec, bobnar, improvizator, skladatelj
Pariz (Francija), Tokio (Japonska)
http://seijiro.murayama.name
seijiro.murayama@free.fr, urojiise@gmail.com

Delovni obisk: 20.6.–15.8.2009 / 25.9.–8.10.2009 / 6.7.-16.8.2010

Seijiro Murayama je eksperimentalni glasbenik, skladatelj ter improvizator na tolkalih in bobnih. Zadnjih deset let živi v Parizu. V Sloveniji je svojo prvo »bobnarsko lekcijo« izvedel leta 2005 na odru Menze pri koritu. Ob svojem drugem nastopu v Ljubljani, z Renatom Rinaldijem maja 2008, si je ogledal tudi Atelje Azil in se navdušil za rezidenco.

Seijiro se uvršča v drugo generacijo ustvarjalcev eksperimentalne in improvizirane glasbe. Na svojem področju je zelo cenjen. Sodeluje v številnih zasedbah z različnimi priznanimi glasbeniki, skladatelji in umetniki zvoka. Pogosto snuje tudi projekte z ustvarjalci z drugih področij, s plesalci, slikarji, filozofi, z videoumetniki... (Seznam izvedenih projektov in diskografija so dostopni tukaj.).

Osnovno izhodišče Seijirovega ustvarjanja je poslušanje (zvokov, ljudi, narave, tišine). V središču njegovega zanimanja, raziskovanja in razmisleka pa je ne-jezik (non-language), ki je zanj osnovno gibalo človeškega govora in delovanja. Seijirova glasba namreč ni zgolj zaporedje zvokov, temveč je način, kako misliti in prevpraševati odnos jezika (kot nabora simbolov) do ne-jezika. Ne-jezik razume kot stanje pred razvitjem govora, kot tiste občutke, dojemanja, misli, funkcije, ki se izmikajo artikulaciji skozi katerikoli nabor znakov. Poslušanje pa je zanj način dostopanja do ne-jezika.

Na rezidenci v Ateljeju Azil je Seijiro sodeloval z Ryuzom Fukuharo, buto plesalcem, ki živi v Sloveniji, in s Timom Blechmannom, računalniškim glasbenikom z Dunaja. Seijiro in Ryuzo sta se spoznala med rezidenco, Tima, s katerim sodelujeta od leta 2007, pa je v rezidenčni projekt povabil Seijiro.
Seijiro in Tim Blechmann sta rezultat sodelovanja predstavila na koncertu v oddaji Godbeni imperializem na Radiu Študent 4. avgusta 2009 (koncert je dostopen tukaj.) in na koncertu v Menzi pri koritu 8. avgusta, kjer se jima je ob koncu s plesom pridružil tudi Ryuzo Fukuhara.
Glasbeno-plesni projekt, ki sta ga zastavila med rezidenco, sta Seijiro in Ryuzo predstavila v Menzi pri koritu 13. septembra 2009 (video posnetek je dostopen tukaj.).

Poleg omenjenih sodelovanj je Seijiro organiziral še serijo delavnic improvizacije, ki se jih je udeležilo več kot 20 mladih slovenskih glasbenic in glasbenikov. Z njimi se je dogovoril za nadaljnje sodelovanje prihodnje leto. Stik ohranjajo prek spleta, vsakemu od mladih glasbenic/-kov pa je za vadbo pripravil tudi posebno kompozicijo.

Razen tega da je združil moči z glasbeniki mlajše generacije, je Seijiro navezal nadaljnja sodelovanja s Tomažem Gromom, N'Tokom, Luko Prinčičem, Ireno Tomažin in Radical Improvisation duetom.

Recenzija: Mladina, 2009/32/audio. Goran Kompoš: Boben, prenosnik, improvizacija in buto.

Recenzija: Mladina, 2005/49/rodeo. Jaša K. Kacin: Šaman in boben.

Video posnetek solo nastopa v Menzi pri koritu, 7. 10. 2009.Video je posnel in montiral Jasper Spoelstra.

Video posnetek nastopa Seijra Murayame in Ryuza Fukohare.

CV v ang. in fr.







Web: Anna Ehrlemark, Urška Merc, Uroš Gustinčič, Nataša Serec.
Animacija: Mileta Postić
program arhiv AKC Metelkove mesta dejavnosti novosti stik ACC Metelkova mesto archive activities news contact