Metabonma: Mate Bekavac in Jože Bogolin

Mate Bekavac: klarinet
Jože Bogolin: marimba

Povezavi:
http://www.matebekavac.com/
http://www.drumartica.com/sl/zivljenjepis

Program:
J. S. Bach: Partita št. 2
A. Piazzolla: trije tangi
B. Sheng: Napev iz otroštva
M. Kupfermann: Moonflowers baby
G. Enescu: Napevi v romunskem narodnem slogu

Mate Bekavac je slovenski klarinetist, skladatelj in dirigent, rojen 1977 v Ljubljani. Bekavac velja za vodilnega slovenskega klarinetista, preizkuša se tudi v kompoziciji in dirigiranju. Leta 2005 je Simfoničnem orkestru RTV Slovenija dirigiral Bernsteinov muzikal Wonderful town. Sodeluje z najvidnejšimi svetovnimi glasbenimi imeni in je dobitnik številnih mednarodnih nagrad glasbenih tekmovanj.
Mate Bekavac je začel igrati klarinet z devetimi leti pri profesorju Francu Tržanu in Darku Brleku v Ljubljani in Mariboru. Študiral je v Gradcu, kasneje v Salzburgu na Mozarteumu, v New Yorku na sloviti Glasbeni šoli Juilliard in v Parizu na nacionalnem konservatoriju (v razredih Bele Kovácsa, Aloisa Brandhoferja, Charlesa Neidicha in Michela Arrignona). Magistriral je v Salzburgu. Ob koncu študija je od Avstrijskega ministrstva za znanost in umetnost prejel nagrado za posebne umetniške dosežke (Würdigungpreis).
Bekavac je dobitnik nagrad na tekmovanjih v Lizboni (1994), Sevilji (1995), Beogradu (1997), New Yorku (1994) in na 7. Evrovizijskem tekmovanju v Varšavi (1994). Kot komorni glasbenik sodeluje s flavtistko Ireno Grafenauer, Kvartetom Tartini, violistom Jurijem Bašmetom, hornistom Radovanom Vlatkovićem, fagotistom M. Turkovićem, ter člani Berlinskih filharmonikov, Bavarskega Radia in Münchenskih filharmonikov. Solistično je nastopil z vsemi slovenskimi orkestri, Komornim orkestrom »Franza Liszta« iz Budimpešte, Slovaško Cappello Istropolitana, Salzburškimi, Münchenskimi, Zagrebškimi in Moskovskimi solisti, orkestrom Frankfurtske opere, orkestroma Saarskega in Portugalskega Radia, orkestrom Philharmonie der Nationen in mnogimi drugimi. Za glasbeni arhiv Radia Slovenija je snemal s Simfoniki RTV Slovenija in dirigentom Antonom Nanutom, pri Založbi kaset in plošč RTV Slovenije je že izšla njegova samostojna zgoščenka (1997) z nekaterimi temeljnimi klarinetnimi deli (z orkestrom): Mozartov Koncert v A-duru, Debussyjeva Prva rapsodija, Françaixov Koncert in Ante Grginov Concertino.

Tolkalec Jože Bogolin je, po končani glasbeni šoli v Krškem, nadaljeval šolanje na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, na Akademiji za glasbo v Ljubljani, magistrski študij je opravil na Münchenski Visoki šoli za glasbo in teater v razredu prof. Petra Sadla. Kot solist in član raznih sestavov se pojavlja na odrih po vsem svetu, najbolj aktivno v zasedbi Drumartica – Slovenskem tolkalnem duu, ki je eden najbolj odmevih in razpoznavnih tolkalnih duov v svetu. Od leta 2011 deluje kot profesor za tolkala na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Kot umetniški vodja oblikuje tolkalni festival Xylodrum in cikel koncertov Metabonma.
Na seznamu mnogih glasbenikov s katerimi sodeluje so: Mate Bekavac, Richard Tognetti, Marko Hatlak, Jan Cober, družina Boginov, Vladimir Askhenazy, N. J. Živković, Keiko Abe, Momoko Kamiya, Bogdan Bacanu, Eric Sammut, Katarzyna Mycka, John Beck, Peter Erskin, Ludwig Albert Kot član in solist igra z različnimi orkestri in komornimi sestavi: EUYO Wind Ansamble, EUYO Simfonični orkester, Slovenska filharmonija, RTV Orkester Ljubljana, SNG Opera-Balet Orkester Ljubljana, Komische Oper Berlin, Australian Chamber, Perkumania, Slowind in Drumartica.
Prvenec Drumartica I dua Drumartica dopolnjuje pestro zbirko Jožetovih zvočnih zapisov s priznanimi umetniki, kot so Jorge Ben (Dejavu Rec), Orkester RTV Slovenija/Jurg Wyttenbach (RTVS), TASF (ZKP), Hamo&Tribute 2love, Dejan Lapanja in Katarina Juvančič.


Metabonma do konca leta:

4. 10. 2016: 4saxess (Oskar Laznik, Dejan Prešiček, Lev Pupis, Primož Fleischman )

8. 11. 2016: Trio Tina Žerdin (harfa), Matei Ioachimescu (flavta) in Sandor Antal (viola)

8.12. Andrea Centazzo (tolkala)

---
KUD Mreža
Nataša Serec
natasa.serec@gmail.comWeb: Anna Ehrlemark, Urška Merc, Uroš Gustinčič, Nataša Serec.
Animacija: Mileta Postić
program arhiv AKC Metelkove mesta dejavnosti novosti stik ACC Metelkova mesto archive activities news contact