FriForma: Tristan Honsinger in Joel Grip

Tristan Honsinger: violončelo
Joel Grip: kontrabas


Humor, inovativna raba razširjenih tehnik igranja, glasbena prefinjenost, komunikacija z občinstvom, vokaliziranje in naslanjanje na gledališko prvino - burlesko, je najmanj, kar nam obeta ta duet.

Tristan Honsinger se je rodil leta 1949 v Vermontu, ZDA. Čelo je začel igrati pri devetih, pri dvanajstih pa je že redno nastopal. Izobraževal se je na Konservatoriju za glasbo Nova Anglija v Bostonu in pri Paulu Olefskyju na Konservatoriju Peabody v Baltimoru. Leta 1969 se je preselil v Montreal, kjer se je razvil v improvizatorja in skladatelja. Od sredine sedemdesetih živi v Evropi in je na svoji več kot pol stoletja dolgi glasbeni poti pustil pomemben pečat v zasedbah Cecila Taylorja, Dereka Baileyja (Company) in Alexandra Von Schlippenbacha (Globe Unity Orchestra). Več kot deset let je sodeloval s plesalko Katie Duck. V Amsterdamu je pridružil bobnarju Hanu Benninku in pianistu Mishi Mengelbergu v avant-jazz orkestru Instant Composers Pool. Njegova glasba je začela presegati klasično izobrazbo saj je začel vključevati divjo, prosto improvizacijo, jazz in evropsko ljudsko glasbo. Preizkusil se je tudi na drugih glasbenih področjih in med drugim sodeloval z britansko postpunk zasedbo The Pop Group in nizozemskimi The Ex.

Švedski energični kontrabasist, režiser, založnik in producent Joel Grip (1983) že vrsto let igra pomembno vlogo na evropski scene glasbene improvizacije v Evropi. Ustanovil je založbo Umlaut Records in s tem odprl možnosti mnogim glasbenim kolektivom pri promoviranju njihove glasbe na mednarodni ravni. Od leta 2003 je eden od glavnih organizatorjev neodvisnega festivala Hagenfesten v švedski vasici Dala-Floda, ki je eno od najprijetnejših prizorišč improvizirane glasbe, ne le na Švedskem, ampak v vsej Evropi. Joel Grip in mehiški filmar Mauricio Hernández sta ustanovila filmska produkcijsko hišo Umlicht, in trenutno delata na svojem tretjem celovečernem filmu.

Povezave:
https://youtu.be/wVhsg9r594I
https://youtu.be/JHtOKK-5gJ4
https://youtu.be/Ez0yeM79ZWQ

Vstopnina: 5€

Organizacija: KUD Mreža v sodelovanju z Vodnikovo domačijo Šiška

Prihajajoči dogodki:
Metabonma: Andrea Centazzo, 8.12. ob 21.00, Klub Gromka
FriForma: Ana Kravanja / Lotus Edde Khouri
Jean-Luc Guionnet / Daichi Yoshikawa / Samo Kutin, 15. 12. 2016, Vodnikova domačija Šiška


Koncertni cikel FriForma podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL - Oddelek za kulturo.Web: Anna Ehrlemark, Urška Merc, Uroš Gustinčič, Nataša Serec.
Animacija: Mileta Postić
program arhiv AKC Metelkove mesta dejavnosti novosti stik ACC Metelkova mesto archive activities news contact