Sreda, 27. 1. 2016, ob 21:00

FriForma: VIRTARANTA OKUDA BERGER TRIO, MARKO JENIČ & IZTOK KOREN, TEA VIDMAR

Na otvoritvenem koncertu na novo poimenovanega glasbenega cikla FriForma (prej Džez pri koritu), ki ga organizira KUD Mreža, bo Virtaranta Okuda Berger trio predstavil album Live @ RojiŠČe (založba Zvočni prepihi 2016), za razgiban impro večer pa bodo poskrbeli še Marko Jenič (violina) in Iztok Koren (banjo) ter Tea Vidmar (vokal).vstopnina: 5€

VIRTARANTA OKUDA BERGER TRIO
Improvizatorji so se spoznali leta 2014 na festivalu Multiversal ter se ujeli v zvočenju godal in prepariranega seta bobnov. Junija 2015 so na mini turneji po domačih odrih med drugim gostovali v serialki Rojišče na vrhniškem Bazenu in posnetek koncerta zabeležili na plošči Live @ RojiŠČe.

Jaka Berger je že leta eden tistih centralnih motorjev domače neodvisne scene, brez katerih si težko predstavljamo tako njeno javno podobo kot njeno aktivno drobovje. Znotraj vrste mlajših kreativcev gre v njegovem primeru nedvomno za prototipsko pojavo, za pobudnika, ki koplje v vse pore telesa nekomercialne kulture. V prvi vrsti ga seveda poznamo kot glasbenika – bobnarja in zvočnega raziskovalca, vendar je že zgodaj moral večkrat z glavo skozi zidove svojih okolij, tako da ga je nuja oblikovala tudi v organizatorja dogodkov, založnika, radijskega sodelavca in zaganjalca aktivnih prostorov ter skupnosti.
brgstime bandcamp

Antti Virtaranta je na Švedskem rojen Finec, ki se je z jazzom pobližje spoznal med bivanjem v ZDA, kamor se je kot otrok preselil s starši. V Filadelfiji je pozneje jazz tudi študiral in veliko nastopal po tamkajšnjih koncertnih prizoriščih. Basist in skladatelj trenutno živi v Berlinu, njegovo delo pa je usmerjeno predvsem k improvizaciji in drugim kreativnim sodelovanjem. Nastopa kot improvizator solist in sodeluje s številnimi zasedbami.
avirtmusic
fb virtaranta

Rieko Okuda (violina, klavir) je pianistka in skladateljica s temelji v klasičnih glasbi, ki se jo je začela učiti pri treh letih na Japonskem. Po selitvi v ZDA, kjer je študirala jazz, sta jo začela zanimati svobodno improvizirana glasba in free jazz. Igrala je z velikimi improvizatorji, kot so Marshall Allen (iz Sun Ra Arkestra), Elliott Levin (snemal je s Cecilom Taylorjem), Calvinom Westonom (snemal je z Ornettom Colemanom) idr. Med bivanjem v ZDA je nastopala na številnih festivalih, interes za improvizirano glasbo pa jo je pripeljal v Berlinu, kjer se je vključila v živahno impro dogajanje.
fb okuda

MARKO JENIČ (violina)
Violinist Marko Jenič je samouki raziskovalec na področju svobodne improvizirane glasbe. Zanima ga osebni in stilistično neomejen pristop pri razkrivanju plasti zvočnosti in umetniške izraznosti. Pred ponovnim odkritjem magično cvilečega zvoka violine, ki jo je igral na pobudo družine v glasbeni šoli, je bil dejaven kot tolkalec in bobnar v žanrsko raznovrstnih zasedbah. Kot glasbenik in animator je sodeloval pri eksperimentalnem senčnem gledališču in otroških lutkovnih predstavah. Zadnja leta intenzivno igra violino, se redno udeležuje delavnic in nastopov svobodne improvizirane glasbe v okviru dejavnosti Zavoda Sploh ter koncertira in snema z glasbeniki, kot so: Samo Kutin, Jošt Drašler, Vid Drašler, Irena Tomažin, Andrej Fon, Marko Karlovčec… Poleg glasbenega udejstvovanja je tudi pedagog in vzgojitelj predšolskih otrok.

IZTOK KOREN
Igra banjo, s svobodno improvizacijo se intenzivneje ukvarja od leta 2014, ko se začne udeleževati delavnic v organizaciji zavoda Sploh RR - raziskava, refleksija in delavnic v sklopu festivala Neposlušno (vodje Ute Kanngiesser, Jennifer Allum, Dimitra Lazaridou Chatzigoga, Seijiro Murayama). Poleti 2015 se udeleži kongresa improvizirane glasbe Improcon v Kumrovcu in nastopa na festivalu Bučno 6. Principe svobodne improvizacije uporablja tudi na plesnih predstavah No more solo in Syneasthesia (produkcija zavod Flota), kjer sodeluje kot izvajalec žive glasbe na performansih. Sicer je aktiven član glasbenih zasedb Škm banda, Hexenbrutal in Širom.

TEA VIDMAR
je aktivna na področju uličnega gledališča, fizičnega gledališče in glasbe in je trenutno zaposlena kot pedagoška vodja izobraževalnega programa ŠUGLA, ki ga organizira Gledališče Ane Monro. Svojo izkušnjo improvizacije v uličnem gledališču, utemeljeno na navdihu, ki ga črpa iz okolja, poskuša prenesti v polje glasbene improvizacije, zato se pri svojem glasbenem snovanju naslanja na okolico in zvoke, ki jo obdajajo. Navdihujejo jo tudi zvočnost glasu in njegove različne oblike. Njen ljudski glas je njena duša, vendar rada kombinira različne zvrsti in v njih išče nekaj svojega. Poleg tega, da tesno sodeluje z Gledališčem Ane Monro, je leta 2012 na mednarodni rezidenci v Glasgowu ustvarila svojo prvo solo produkcijo »What rests in your mind«. Sodeluje pa tudi z dansko gledališko skupino Arrièrregarden v projektu »Sleep walk« in s slovensko plesno skupino Fičo balet v raziskovalnem projektu »Parodos«. Je soustanoviteljica senčno-gledališkega dua AllaTea in glasbene skupine Positive Illusion.

VIRTARANTA OKUDA BERGER TRIO
Foto: Špela Škulj
MARKO JENIČ & IZTOK KOREN
Foto: Julij Borštnik
TEA VIDMAR
Foto: Arhiv Zavod Sploh

Organizacija: KUD MrežaWeb: Anna Ehrlemark, Urška Merc, Uroš Gustinčič, Nataša Serec.
Animacija: Mileta Postić
program arhiv AKC Metelkove mesta dejavnosti novosti stik ACC Metelkova mesto archive activities news contact