Sobota, 5. 3. 2016, ob 21:00

Lasugrlu, vokalni performans (premiera)

Nastopajo: Baabure (Tea Vidmar, Ana Kravanja, Mateja Gorjup, Rada Kikelj Drašler, Vesna Godler)

Prostovoljni prispevki

---

Rdeče zore že od nekdaj negujemo in uresničujemo gorečo potrebo po spodbujanju umetniške produkcije domačih ustvarjalk in ustvarjalcev. V zadnjih letih smo na oder splavile_i uspešno serijo burlesk Fem TV, prvo izvedbo Rdečega kabareta, utrinke lezbično-feministične likovne produkcije Skozi njene oči in, v tej maniri, na letošnjo edicijo festivala, povabile_i pet prekaljenih ustvarjalk, ki so si za to priložnost nadele ime Baabure.

Baabure bodo besno, srdito, prvinsko, meketejoče, individualno, skupninsko, divje, nežno in krčevito napenjale glasilke iz petih oken Nočne izložbe Pešak, kakor bo pač sekala Luna na premiere dan. Z igro petja in gibov bodo preizpraševale ne/vidnost žensk saj, pet oken simbolizira nejavno sfero ženskega življenja, s katere bo tisto, kar je vidno, manj slišno in, kar bo slišno, bo manj vidno.

Obiskovalke_ci bodo performans lahko spremljali stoje ali sede iz lično urejene zelenice pod okni ali skozi daljnogled, ki je nameščen na opazovalnem stolpu nasproti petih oken galerije.NastopajočeTea Vidmar je širšemu občinstvo znana predvsem kot igralka in mentorica uličnega gledališča Ane Monro. Kot vokalistka je aktivna v zasedbi Positive illusion in pri pripovedovanju libanonskih zgodb Polone Prosen. Obiskuje glasbeno šolo za klasično petje in raziskuje različne glasbene tehnike.

Ana Kravanja je diplomirana slikarka in ustvarjalna glasbenica -multiinštrumentalistka, ki izvaja avtorsko glasbo v duu Najoua in triu Širom. Kot improvizatorka na violini sodeluje z mnogimi glasbenicami_ki in plesalkami_ci. Zadnji dve leti aktivno raziskuje glas in petje ter vodi izvirne glasbene delavnice za otroke.

Mateja Gorjup je diplomirana etnologinja in kulturna antropologinja, pevka, pedagoginja in mentorica različnih glasbenih delavnic za vse generacije. Vrsto let se posveča poustvarjanju ljudskih pesmi različnih slovanskih narodov, s posebnim poudarkom na slovenskem ljudskem pesemskem izročilu. Raziskuje glas in telo. L. 2015 je izdala samostojni glasbeni prvenec IJEKARU.

Vesna Godler je članica dueta All Strings Detached, kjer poje in igra električno bas kitaro. Kot vokalistka in soavtorica besedil je aktivna tudi v rock-etno zasedbi Didiwa. Gostovala je v zasedbah: Prismojeni profesorji bluesa, Črni peter, Aritmija FreOoO in na plošči Andreja Fona - Hupam, da ste dobro.

Rada Kikelj Drašler je diplomirala na ALUO iz umetniške fotografije. Je interdisciplinarna ustvarjalka sodobne umetnosti, pesnica in vokalistka v zasedbi Orkestrada. Za glasbeno in pesniško ustvarjanje je prejela več nagrad (1. nagrada na Festivalu slovenskega Šansona, 1. nagrada pesniškega slema (Euro Globe)). Deluje tudi na področju uličnega gledališča in gledališča za otroke.Web: Anna Ehrlemark, Urška Merc, Uroš Gustinčič, Nataša Serec.
Animacija: Mileta Postić
program arhiv AKC Metelkove mesta dejavnosti novosti stik ACC Metelkova mesto archive activities news contact