Laura Olalde, Buenos Aires, Argentina



Delovni obisk: 15. 9. do 18. 10 2016


Laura Olalde je vizualna umetnica, ki živi v Buenos Airesu v Argentini. Diplomirala je na Likovni akademiji, kjer je naredila specializacijo iz slikanja, in se posebej usposabljala v stenskem slikarstvu. Magistrirala je iz elektronskih umetnosti, v doktorskem študiju pa je raziskovala soprodukcijo znanosti in umetnosti. Od leta 2011 vključuje v svoje delo prakse bio umetnosti. V letu 2012 je razstavila Quorum Sensing, izkušnjo s potopitvenim (imerzivnim) učinkom z bioluminiscenčnimi mikroorganizmi. Isto leto je prejela podporo za izvedbo projekta Ophiodea, za katerega je dobila navdih v sestavljenih očeh v naravi. Projekt je bil razstavljen v ljubljanskem Ljudmila Medialab v okviru delavnice Interactivos? ’12. Od leta 2013 je članica znanstveno-umetniškega (sci-art) kolektiva PROTEUS, v katerem sodelujejo molekularni biologi. Kolektiv je leta 2015 prejel nagrado za Introversion Dogmatica, predstavitev interakcij med DNK in histonskimi beljakovinami.

Projektov rezidence je skupinska zidna poslikava Ženski mural, Mitohondrijski zid , ki je potekala, od 5. oktobra do 16. oktobra znotraj AKC Metelkova mesto.

Med letošnjim festivalom Mesto žensk je nastala zidna poslikava, ki jo je umetnica ustvarila skupaj s udeleženkami. Skupinska zidna poslikava Mitohondrijski zid, odprti projekt za ženske, predstavljala "molekularno pokrajino", osredotočeno na mitohondrij, organel z lastnim genskim zapisom, ki se deduje skozi žensko nasledstvo.   

Organizacija in produkcija: Mesto žensk, KUD Mreža (Celostna umetnina Metelkova, Atelje Azil in Galerija Alkatraz).

Besedilo je prirejeno po objavi na spletni strani festivala Mesto žensk.







Web: Anna Ehrlemark, Urška Merc, Uroš Gustinčič, Nataša Serec.
Animacija: Mileta Postić
program arhiv AKC Metelkove mesta dejavnosti novosti stik ACC Metelkova mesto archive activities news contact